Amintiri din copilarie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Colinde

In jos

Colinde Empty Colinde

Mesaj Scris de Gabyy Lun Dec 06, 2010 3:18 am

Colinde 932138

Crăciunul fără colinde ar fi mult mai trist, însă puţini ştiu de unde a început povestea colindului, stiumuzica.ro încercând să aducă la un loc mai multe date pe această temă.

Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreştină. Cântecele pe care le păstrăm şi cântăm şi azi în preajma sărbătorilor sunt o încercare de a reproduce evenimentele relatate în Biblie.

Însă istoria colindelor începe înainte de naşterea lui Iisus. Iniţial, colindele aveau un rol ritual, de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar, adică de venirea primăverii, fie de sfârşitul său, toamna în perioada culegerii recoltei.

Colindele erau folosite inclusiv pentru alungarea spiritelor rele şi pentru a mijloci reîntâlnirea cu cei plecaţi pe tărâmul celălalt.

După ce au căptătat o conotaţie biblică, colindele au păstrat doar ritmul unui cântec de sărbătoare şi versurile au fost adaptate astfel încât să fie în acord cu noua semnificaţie.

Versurile cu încărcătură creştină din colinde, regăsibile mai ales în refrenul lor, au apărut abia în Evul Mediu, sub atenta supraveghere a bisericii.

Mulţi au încercat să pună cap la cap istoria colindatului însă puţini au reuşit să dea naştere unor lucrări coerente.

Colindele în România

Poporul român a păstrat un sens adânc al călătoriei spre Betleem a magilor de la Răsărit şi al închinării păstorilor, transpunându-l într-unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, acela al colindatului, notează site-ul ortodoxwiki.org.

Mircea Eliade a atins şi el subiectul "colinde" în cartea "Istoria credinţelor şi ideilor religioase", axându-se în special pe obiceiul colindatului.

"În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcaţi în straie noi ţi împodobiţi cu flori şi zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete şi bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele şi să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră şi după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă şi îşi continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere şi rostesc urările tradiţionale. Colindătorii aduc sănătate şi bogăţie, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere şi pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutur", nota Eliade.
Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Colinde Empty Re: Colinde

Mesaj Scris de Gabyy Dum Dec 19, 2010 9:43 am

Narcisa Suciu- Florile dalbe

narcisa suciu-colinzi



FUEGO -IN NOAPTEA DE CRACIUN colage

Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum