Bioritmul cotidian al organelor interne

In jos

Bioritmul cotidian al organelor interne Empty Bioritmul cotidian al organelor interne

Mesaj Scris de Daniela_Ep la data de Joi Mar 11, 2010 3:25 am

Trãim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: sec, min, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bãtãile inimii.....
Viata e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevarata simfonie. Adãugãm în fiecare zi cîte o cãrãmidã la zidul vietii noastre. Dacã reusim sã mentinem un ritm corect în interiorul si în afara noastrã, “concertul” pe care-l sustinem aici, pe Pãmînt, va fi unul lung si melodios. Dar, ca sã reusim asta, trebuie sã stim cum.

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin.

Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnuntitã a ritmului functiilor organelor noastre interne. Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate max timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:
> vezica biliarã (23:00-1:00)
> ficatul (1:00-3:00)
> plãmînii (3:00-5:00)
> intestinul gros (5:00-7:00)
> stomacul (7:00-9:00)
> splina si pancreasul (9:00-11:00)
> inima (11:00-13:00)
> intestinul subtire (13:00-15:00)
> vezica urinarã (15:00-17:00)
> rinichii (17:00-19:00)
> circulatia sangvinã (19:00-21:00), iar o acumulare generalã de energie se
face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti sã încercãm sã analizãm, din acest pdv al autorilor, o zi din viata noastrã!

Stomacul, splina, pancreasul
E f.important cum ne trezim dimineata. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineata, am constata cã ele mai întîi se întind, începînd fãrã grabã noua zi. Sã luãm ex de la animale si sã încercãm sã ne trezim dimineata linistiti, acordîndu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activit zilnicã. Multi se trezesc dimineata cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus. Ar fi bine sã ne trezim putin mai devreme decît o facem de obicei pt a simti linistea dinaintea zilei
care abia începe.Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sînt la valoare maxima, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã. În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile.
Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pt a nu forta functia pancreasului... Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu functioneazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

Inima, intestinul subtire
Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate maxima. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii. Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã. De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putînd fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.
Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maxim vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol important în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului. Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte. Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crîncenã”, care de obicei e cîstigatã de cãtre copii. Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit. De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp.
Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sînt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sînt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea,
ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliarã si ficatul
Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ
care, prin disfunctia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care setrezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a bilei sau a ficatului. Stresul si mîncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei
bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea. E de mare importantã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele
reci. Dacã sînt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfãsuratã în perioada noptii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.
Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a
unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata. Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pt cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor. Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidentã o crestere a toxicitãtii organismului.

Alungati bãtrînetea!
Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pt a ajuta functiile organismului. E f. important sã nu simtim cã îmbãtrînim o datã cu vîrsta, cãci starea fizicã bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrînirea.
Sã ne ascultãm ceasul interior si sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecãtile. Existã personalitãti care au trãit, creînd la vîrsta de 80 de ani opere nemuritoare, sau tineri care la 30 de ani asteaptã cu resemnare pensia.
Viata zilnicã ne aratã cã fericirea nu are legãturã cu vîrsta si bogãtia, ci cu linistea interioarã, cu multumirea lucrului împlinit, indiferent de lumea din jur.
Gîndurile noastre nu pot modifica totdeauna aspectul lumii exterioare, însã lumea interioarã se poate schimba într-o fractiune de secundã, dacã dorim si avem vointa sã o facem. Aici este secretul în dorintã, vointã si, mai ales, credintã. Sã nu uitãm cã totdeauna pasul cu noul mentine tineretea, iar conservatorismul în general aduce bãtrînetea.
PUTEREA MINTII. Multi se întreabã ce se întîmplã cu corpul uman, cu ritmurile organelor sale, în cãlãtoriile care schimbã fusurile orare. În acest caz, cînd ajungem într-o tarã unde soarele e pe cer, în timp ce ceasurile interioare semnalizeazã cã e ora de culcare, functiile organelor sînt date peste cap, durînd cîteva zile pînã ce-si pot reveni la un echilibru functional. E bine sã ne cunoastem propriul corp pt a cãuta o metodã proprie care sã ne ajute la depãsirea cît mai rapidã a acestei adaptãri. Unele dintre aceste probleme se bazeazã pe activitatea mentalã a fieãruia. Multi oameni cãrora nu le pasã de cãlãtoriile lungi, de-a lungul si de-a
latul globului, si nici de fusurile orare, stãpînesc arta de a se simti oriunde ca acasã. Acestora le reuseste cel mai repede schimbarea ritmurilor corpului.
Ei sînt oamenii care cãlãtoresc toatã viata cu bagaje putine, atît material, cît si în inimã.

de Romulus Popescu,
parapsiholog
Daniela_Ep
Daniela_Ep
Student
Student

Capra
Mesaje : 2790
Data de inscriere : 30/10/2009

Sus In jos

Bioritmul cotidian al organelor interne Empty Re: Bioritmul cotidian al organelor interne

Mesaj Scris de Daniela_Ep la data de Joi Mar 11, 2010 3:27 am

Mi se pare foarte interesant articolul. Citindu-l, am gasit explicatii la cateva stari "ciudate" si neintelese pe care le aveam uneori, dar, mai ales, am inteles de ce nu adoarme Iani inainte de miezul noptii Bioritmul cotidian al organelor interne Icon_biggrin
Sper sa va placa.
Daniela_Ep
Daniela_Ep
Student
Student

Capra
Mesaje : 2790
Data de inscriere : 30/10/2009

Sus In jos

Bioritmul cotidian al organelor interne Empty Re: Bioritmul cotidian al organelor interne

Mesaj Scris de Gabyy la data de Sam Mar 13, 2010 9:34 am

Mi-a placut articolul...de aceea ma culc si eu la ore tarzii, ca la h20 ma ia somnul, ma ridic din pat sa sting pc-ul , dar raman la el inca vreo 3-4 ore Bioritmul cotidian al organelor interne 488594 ..in schimb Niko la h20 e franta, adoarme imediat si...bea chiar peste 1/2 kg de lichid inainte de culcare Bioritmul cotidian al organelor interne 178752

________
Bioritmul cotidian al organelor interne As1cxMh-SeR0010MjAwNjY2bHwwNTY2MGpkfE5pa28gYXJlIA
Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Bioritmul cotidian al organelor interne Empty Re: Bioritmul cotidian al organelor interne

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum