Amintiri din copilarie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Condimentele in bucatarie

In jos

Condimentele in bucatarie Empty Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Mar Noi 10, 2009 5:40 am

Cele mai cunoscute
Coriandul. Este o planta care traieste doar un an, foarte rar doi. Are un fruct sferic de culoare galben-maronie cu miros dulce si aromat si gust dulceag-amarui, cu o usoara iuteala. Este folosit la prepararea marinatelor din carne de pui, peste, porc si vitel. Terapeutic, coriandrul este indicat in anorexii.
Rozmarinul. Are flori albastre, frumoase, si frunze puternic aromate, cu un gust amintind de eucalipt sau camfor, rasinos si usor amarui. Este foarte popular in Italia si Franta si mai putin in Grecia. Se foloseste pentru peste, carne (mai ales de pui), dar si pentru legume. Este folosit si pentru a aromatiza otetul.
Cimbrul. Este o planta cu frunze mici si flori mici si roz, intens aromata, cu o anume iuteala a gustului. Aceasta iuteala l-a facut sa fie folosit ca substitut pentru piperul negru, in cazul celor cu intoleranta la piper. Se foloseste mai ales pentru legumele greu digerabile: fasole, mazare, varza, dar si pentru cartofi sau ciuperci.
Dafinul. Aroma este calda si destul de iute, iar gustul foarte aromat si usor amar. Frunzele de dafin se folosesc foarte des in bucataria europeana la supe, tocane, sosuri, muraturi, peste. Sunt un ingredient obligatoriu la prepararea bulionului. Datorita gustului amarui, trebuie folosit cu grija si in cantitati mici.
ScortisoaraProvine din scoarta aromata a arborelui de scortisoara, un arbore din familia dafinului, care poate atinge inaltimi de sase - sapte metri. Este disponibila pe piata sub forma de pudra sau in fasii rulate. Aroma este puternica, dulce, placuta si proaspata.
-Are un gust dulceag, cu o usoara urma amaruie sau astringenta. Este una dintre cele mai vechi mirodenii cunoscute. In Europa este folosita aproape exclusiv in prepararea dulciurilor si foarte rar pentru a condimenta mancaruri, spre deosebire de bucataria araba si asiatica, unde este folosita atat la mancaruri, cat si la aromatizarea ceaiurilor.
-Terapeutic, scortisoara se poate folosi pentru problemele circulatorii si cardiace, are efecte regulatoare asupra activitatii sistemului nervos - se iau in fiecare zi doua varfuri de scortisoara pudra amestecata cu miere - pentru dereglarile de apetit.

VaniliaEste o planta tropicala cataratoare, din familia orhideelor. Partea folosita este fructul copt (sau pastaia). Vanilia este aromata, dulce, iar gustul este placut, intens parfumat si aromatic. Spre deosebire de alte mirodenii, procesarea vaniliei este destul de complicata, de aceea este una dintre cele mai scumpe mirodenii.
-Este un ingredient esential pentru multe retete de prajituri, budinci, checuri, ciocolate, bauturi, sosuri, produse de patiserie, fiind folosita aproape exclusiv pentru mancarurile dulci, folosirea ei in feluri sarate fiind foarte rara. Terapeutic, vanilia protejeaza organismul de o boala numita siclemie (o forma de anemie).
CurryEste un amestec de mirodenii, un substitut folosit de ofiterii britanici care au incercat sa imite gustul mancarurilor indiene. Kari sau karee desemneaza la modul general orice mancare picanta. In secolul al XVIII-lea, aceasta mixtura de mirodenii devine populara. Formula de baza a ceea ce azi se numeste curry este: boia de ardei, coriandru, chimen, seminte de schinduf, boabe de mustar negru, piper negru, curcuma, ghimbir.
-In functie de continutul de piper si boia, acesta poate fi iute, mediu sau dulce. Exista mai multe retete pentru curry, in functie de preferinte si specificul fiecarei regiuni. Astfel, mai pot face parte din compzitia curry-ului: pudra de usturoi, pudra de chili, ienibahar, boabe de mustar alb macinat, sofran, cardamon, cuisoare, pudra de telina. Nu are nici o legatura cu arborele de curry, originar din India.
GhimbirulEste o planta perena de la care se foloseste rizomul. Aroma de ghimbir este racoritoare, asemanatoare citricelor, gustul este puternic si iute. Este un condiment care se poate folosi la prepararea oricarui fel de mancare, de la supe, feluri principale, sosuri, pana la bauturi si deserturi.
-Prajit, gustul ghimbirului nu mai este asa de iute, mergand foarte bine cu ceapa si usturoiul. Ghimbirul uscat nu este folosit in regiunile unde acesta este cultivat si difera de cel proaspat, gustul este mai mult aromat decat iute, cel mai des fiind folosit la deserturi.
-Avand o aroma foarte puternica, este folosit cu succes in industria cosmetica, hranind si revigorand pielea, infrumusetand parul si dinamizand simturile. Baia generala cu ghimbir ajuta la circulatia sangelui. Terapeutic, rezolva problemele legate de digestie, raul de avion sau de mare, combate oboseala, activeaza circulatia periferica.
Sofranul. Inseamna "galben" in limba araba. Este pistilul brandusei, fiind cel mai scump condiment din lume, in primul rand pentru ca se culege manual si apoi pentru ca este nevoie de aproximativ 200 000 de flori pentru a obtine 500 g de firisoare de sofran.
-Are o aroma foarte puternica, asemanatoare mierii, un gust usor amarui. Pentru ca are o aroma intensa si pentru ca, la contactul cu apa, aceasta se coloreaza in galben, la gatit trebuie folosit in cantitati foarte mici si trebuie distribuit uniform.
-Este folosit pentru mai multe mancaruri, cel mai des pentru peste sau fructe de mare, orez, mancaruri mediteraneene, in prepararea prajiturilor, atat pentru aroma, cat si pentru culoare. Este folosit si la prepararea unor sedative, pe post de antispasmodic si impotriva flatulentei. In doze mari, este toxic.
Nucsoara. Nu este o nuca, ci samburele unui fruct asemanator piersicii. Nucsoara are o aroma foarte puternica, rasinoasa, cu gust si un pic iute, si un pic dulce. Este o sora a scortisoarei, deseori fiind folosite impreuna. In bucataria occidentala nucsoara se foloseste in special la prepararea dulciurilor.
-Italienii o folosesc combinata cu spanac pentru umplutura de la ravioli, olandezii la prepararea verzei, cartofilor, carnii, supelor, sosurilor, cel mai cunoscut fiind sosul Bechamel. In cantitati mici, stimuleaza digestia si este un excitant usor; in doze mari este calmanta si somnifera. Este indicata in nevralgii si combate cu succes halena.
Ienibaharul. Este un copac tropical peren de la care se folosesc fructele necoapte si uscate. Fructele uscate seamana cu cele de piper, sunt insa mai mari. Ienibaharul este disponibil intreg sau macinat.
-Aroma este puternica si gustul cald si dulceag, o combinatie intre cuisoare, nucsoara, ghimbir si scortisoara, cu accente piperate. Se foloseste la prepararea sosurilor, da aroma preparatelor de peste, a celor din carne tocata si a salatelor din legume proaspete sau fierte.
Cardamonul. Este o tufa perena, din familia ghimbirului, de la care se folosesc semintele care se dezvolta intr-o pastaie. Este considerat al treilea condiment ca pret, dupa sofran si vanilie. Gustul cardamonului este cald si eucaliptic, cu accente lamaioase. Este cel mai des folosit in condimentarea cafelei si a dulciurilor cu cacao, deoarece neutralizeaza toxicitatea anumitor alcaloizi.
-Se mai foloseste si pentru mancarurile orientale de orez si carne. In Europa este aproape necunoscut. In tarile scandinave este folosit la prepararea prajiturilor, a produselor de patiserie si a carnatilor. Terapeutic, este indicat in diverse intoxicatii, in cazul unei digestii mai lenese, pentru impotenta si frigiditate.
Cuisoarele. Arborele de cuisoare este vesnic verde. Cuisoarele sunt bobocii de floare, care se culeg manual, inainte ca acestia sa se deschida. Mirosul de cuisoare este aromat, cald si iute, iar gustul, iute-dulceag, foarte aromat si astringent. In Europa se folosesc la muraturi, la vinul fiert, la prepararea painii si a altor produse de patiserie. Dau savoare sosurilor si pestelui fiert.
-Merg excelent in combinatie cu sosurile, tartele, budincile pe baza de mere. Sunt folosite si pentru a condimenta prajiturile, biscuitii, turta dulce si orice tip de budinca. Uleiul de cuisoare se foloseste la prepararea apelor de gura, a pastelor de dinti, este un bun dezinfectant. Se mai foloseste in tratarea indigestiilor, colicilor, la combaterea starilor de greata.
Mancaruri si mirodenii
Pentru carne de pui - curry, busuioc, ghimbir, mustar, boia, tarhon, cimbru, ienibahar, dafin, marar, usturoi, tarhon, piper, rozmarin, sofran.
Pentru peste - ienibahar, coriandru, cimbru, rozmarin, patrunjel, busuioc, dafin, curry, ghimbir, sofran.
Pentru carne de miel - busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chimen, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.
Pentru carne de vita - piper, busuioc, dafin, maghiran, oregano, curry, salvie, chimen, tarhon, cimbru, chili, chimen, patrunjel, rozmarin.
Pentru branzeturi - busuioc, chimen, telina, hazmatuchi, chili, coriandru, marar, usturoi, maghiran, mustar, nucsoara, boia, piper, salvie, tarhon, cimbru.
Pentru supe si ciorbe - dafin, busuioc, piper, chimen, marar, patrunjel, rozmarin, salvie, cimbru, leustean, chili, anason, maghiran.
Pentru cartofi - tarhon, cimbru, busuioc, chimen, coriandru, marar, oregano, boia, rozmarin.
Pentru fasole: chimen, chili, oregano, salvie, cimbru, dafin, marar.


Ultima editare efectuata de catre carmen in Mar Noi 10, 2009 5:42 am, editata de 1 ori

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Mar Noi 10, 2009 5:42 am

Condimente "creative"
Mustar de calitate superioara
Delicios si bun substitut pentru maioneza, datorita aromei, mustarul reprezinta elementul de baza perfect pentru un sos cu un gust picant caracteristic. Varietatile cat mai "exotice" sunt cele care fac diferenta atunci cand este vorba despre un sandvis de succes!
La cat de multe tipuri de mustar exista, este imposibil sa nu gasesti unul care sa fie pe gustul tau - incearca-l pe cel iute sau pe cel usor dulce.
Oteturi aromate
In orice supermarket vei intra, vei gasi numeroase oteturi care contin ingrediente hranitoare si savuroase, cum ar fi usturoiul, sau chiar sucuri de fructe, cum ar fi zmeura. Te sfatuim sa folosesti aceste oteturi pentru o salata extrem de "la moda" - cea fara prea mult ulei.
Borcane cu usturoi si ghimbir taiat
Desi este intotdeauna de preferat sa folosesti ingrediente proaspete, usturoiul si ghimbirul taiat dinainte te scutesc de foarte mult timp si unde mai pui ca au, chiar si asa, un gust extraordinar! Pastreaza aceste borcane la indemana pentru zilele in care nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru pregatiri.
Condimente
Este bine sa ai in bucatarie o mare varietate de ierburi uscate si de condimente. Elementele de baza pe care orice gospodina ar trebui sa le aiba in camara sunt: busuioc pentru orice specialitate italiana, marar pentru preparatele gustoase cu cartofi, ghimbir uscat pentru o aroma asiatica unica, frunze de dafin pentru supe si tocanite delicioase, dar si rozmarin pentru mancarurile cu specific mediteranean.
O data ce te-ai aprovizionat cu o seama de condimente absolut necesare, este foarte important sa nu te "plafonezi" - incearca sa iti extinzi "calatoriile gastronomice" in fiecare luna, achizitionand un condiment nou.
Luna dedicata celei mai proaspete "ierburi" foloseste-o fara teama pentru experimente si incearca sa ii gasesti cat mai multe intrebuintari in meniuri de mare cautare. Daca nu te simti foarte increzatoare in fortele proprii, citeste si eticheta - poate aceasta va fi o sursa de inspiratie pentru preparatele care vor fi, cu siguranta, apreciate de cei dragi!

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Mar Noi 10, 2009 5:43 am

Raftul tau cu mirodenii
Fara ele, mancarea n-ar mai fi o placere, ci o simpla necesitate... Seminte, legume, coaja de fructe, plante verzi sau uscate, iata ce n-ar trebui sa-ti lipseasca din bucatarie.
1. Anasonul
Este o planta din care in bucatarie se folosesc mai mult semintele/fructele (desi sunt comestibile si tulpinile si florile acesteia.) Are un gust puternic aromat, dulceag. Aromatizeaza in general siropurile, prajiturile, biscuitii etc.
2. Ardeiul iute
Exista o varietate extrem de mare de ardei iuti, dar cei mai utilizati in bucatarie sunt chili (mai multe despre ei la pozitia 11), paprika si ardeiul de Cayenne. Din acestea din urma se pot consuma atat fructele, cat si semintele. Praful obtinut din macinare se pastreaza in recipiente etanse.
3. Arpagicul
La noi pe piata ceea ce se vinde sub numele de arpagic este de fapt bulbul de ceapa de gradina. Arpagicul este o planta aromatica inrudita cu ceapa si usturoiul si i se mai zice si ?cepsoara? - din acesta se consuma frunzele care arata ca si cele de ceapa, doar ca sunt mai fragile. Au o aroma discreta de usturoi. Se consuma proaspete, nu se pastreaza mai mult de trei - patru zile in frigider si se spala doar inainte de folosire, pentru ca umezeala le dauneaza.
4. Busuiocul
E folosit pentru aromatizarea pastelor, a sosurilor de rosii, a pestelui si a preparatelor italienesti, precum pizza. Frunzele proaspete au o aroma inconfundabila, iar planta poate fi cultivata in ghivece, in bucatarie, numai ca are nevoie de multa lumina, apa din belsug si nu trebuie sa stea in aburi sau in curenti de aer. Se poate consuma si uscat.
5. Caperele
Destul de cunoscute ca nume, deoarece sunt foarte folosite in bucataria mediteraneana, caperele nu sunt prea intalnite in bucataria noastra. Le gasim mai mult sub forma murata. Caperele sunt de fapt bobocii nedeschisi ai florii Capparis spinosa si au un gust picant, acrisor, de aceea nu trebuie folosite in exces la un fel de mancare. Merg la pizza, paste, peste, rosii si vinete.
6. Cardamomul
Se poate gasi sub forma de pulbere sau de seminte, la pliculete, dar atentie la termenul de garantie pentru ca sub aceste forme isi pierde aroma repede in timp. Se poate gasi si sub forma de pastai uscate, din care se culeg semintele care se folosesc ca atare sau rasnite proaspat. Cardamonul proaspat are un gust puternic parfumat, amintind un pic de cel de lamaie si este utilizat in mancarurile orientale cu orez si carne, in amestecuri de condimente sau chiar in ceaiuri sau cafea.
7. Ceapa
Celebra pentru proprietatile sale terapeutice sau de intretinere a sistemului imunitar, ceapa este considerata mai mult un aliment. Gustul dulce si picant in acelasi timp o recomanda pentru cele mai diverse feluri de mancare, iar aroma pe care o capata prin calire in ulei este inconfundabila.
8. Cimbrul
Cu un gust un pic iute si usor mentolat, cimbrul aromatizeaza o multime din mancarurile traditionale in bucataria romaneasca. In general il consumam sub forma uscata, ceea ce cumparam noi la pliculete fiind cimbru de cultura, recomandat la prepararea carnii. Atentie, insa, cimbrul de gradina, proaspat sau uscat, nu se potriveste cu carnea, ci mai degraba cu mancarurile de legume.
9. Chimenul
Cu un gust un pic amarui si usor picant, chimenul nu le place multora, din pricina ca are un parfum destul de intens si in general nu se potriveste cu alte condimente, pentru ca le ?acopera?. Se poate folosi sub forma de seminte uscate sau de pulbere (semintele macinate), in mancaruri de legume sau la prepararea carnii de porc.
10. Chimionul
Asemanatoare oarecum ca gust si specificitate cu chimenul, semintele de chimion fac parte insa din alta specie. Ele pot fi recunoscute datorita formei lor un pic curbe, ca de semiluna, si a culorii un pic mai deschise, cu striuri albe de-a lungul semintei. Se pastreaza ferite de lumina, in cutii sau pungi ermetice si de asemenea se pot consuma si sub forma de pudra.
11. Chilli-ul
Din ardeiul iute, uscat, cu acest nume, se poate obtine, prin macinare, praful de chilli (se macina fructul laolalta cu semintele). Aratand ca boiaua la aspect, este insa mult mai iute si se poate intalni in diverse grade de iuteala, in functie de specia din care provine, de felul in care fost uscat fructul sau de cantitatea de seminte macinata in pulbere.
12. Cresonul
Foarte condimentat, asemanator ca intensitate a iutelii cu hreanul sau piperul negru, cresonul nu se gaseste la noi, pentru ca se poate folosi doar sub forma proaspata. E un ingredient-cheie in bucataria braziliana.
13. Cuisoarele
Usor de recunoscut datorita aspectului lor ca de tinte, cuisoarele sunt obtinute din bobocii inca nedeschisi ai florilor de Syzygium aromaticum, un arbore tropical. Aroma lor este dulceaga si parfumata, iar in bucatarie cuisoarele sunt folosite mai ales la preparatele dulci. Sunt greu de macinat, pentru ca sunt foarte tari, iar daca o faci, tine minte ca praful isi pierde aroma repede, deci nu macina decat atat cat folosesti o singura data.
14. Coaja de lamaie
Folosita ca si condiment, coaja de lamaie da un gust usor amarui si in acelasi timp acrisor preparatelor culinare. Merge cu orice mancare in care poti pune si sucul fructului. O poti obtine dand pe razatoare o lamaie, dar, atentie, inainte de asta spala fructul foarte bine (sau chiar inlatura stratul de la suprafata), deoarece citricele au un strat de ceara protectoare. Se rade doar inainte de folosire sau, pentru prajituri, se poate folosi in forma confiata.
15. Coaja de portocala
Folosita in special la prajituri, umpluturi dulci sau inghetate, poate aromatiza si unele preparate de pui sau de legume. Poate fi si confiata si pastrata la frigider (se curata coaja de partea alba, se taie in cuburi marunte, se tine in apa sarata, apoi se pune in borcane mici si se pastreaza la frigider. Se poate pastra si cu zahar, in cantitate egala). In cantitati prea mari, poate da gust amar.
16. Coriandrul
Semintele rotunde, aproape sferice, de coriandru (de fapt, fructele plantei) au un gust dulce-amarui, usor iute. Se pot folosi ca atare sau macinate si se conserva in locuri uscate, la intuneric, ferite de umezeala si curenti de aer. Frunzele de coriandru proaspete se pot folosi si ele drept condiment.
17. Dafinul
Copacul cunoscut si ca ?laur? (Laurus nobilis), este celebru inca din antichitate pentru parfumul deosebit al frunzelor sale: intens, usor amar, mai ales cand sunt sfaramate, de aceea nu se folosesc mai mult de doua - trei frunze la un fel de mancare. Se pun de obicei intregi, doar pentru a parfuma, si se scot la final, cand preparatul este gata. Dafinul merge foarte bine la mancarurile de legume.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Mier Noi 11, 2009 5:59 am

Iute si picanta
Mancarea picanta ne poate da foc papilelor gustative inundandu-le cu un val aromatic ce nu poate fi stins nici cu 3 cani de apa.
Fie ca vorbim de piper, de ardei iuti, de boia, de seminte de mustar, chili precum si de alte condimente picante acestea formeaza impreuna un zid de protectie pentru trupul tau. Desi in mare majoritatea a timpului auzim ca nu este bine sa consumam mancare puternic condimentata astazi va vom arata si partea pozitiva a acestor ostasi picanti:
- mancarurile picante ajuta la arderea mai multor calorii, prin stimularea metabolismului;
- stimuleaza si imbunatatesc sistemul imunitar;
- reduc pofta de mancare, diminuand senzatia de foame;
- usureaza procesul de digestie si se evita balonarile;
- consumate moderat pot duce la prevenirea unor afectiuni cardiovasculare;
- imbunatatesc circulatia sangelui si pot duce la scaderea colesterolului;
- piperul negru ne ajuta la detoxifierea ficatului;
- elimina tensiunea arteriala.
Pentru a obtine toate aceste avantaje nu trebuie sa abuzam de aceste tipuri de condimente, tot ce este consumat in surplus nu ne poate face mai sanatosi ci doar mai bolnavi. Atentie nu neaparat la ceea ce consumati ci la cat consumati. Si nu uitati, "mananci ca sa traiesti, nu traiesti ca sa mananci".

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Mier Noi 11, 2009 6:01 am

Afla secretele condimentelor
Georgiana Dorobantu
Condimentele dau persoanalitate unui preparat culinar si reusesc sa il puna in valoare daca sunt corect folosite si, mai ales, corect alese. Afla cum sa le pastrezi si cum sa le combini cat mai bine.
Cum folosesti condimentele:
Fierberea indelungata a condimentelor poate duce la pierderea aromelor sau la o aromare prea puternica, in unele cazuri.
In cazul mancarurilor a caror preparare dureaza mai mult, precum supele sau ciorbele, adauga plantele aromate sau condimentele cu cel putin o ora inainte de servire. Pentru rezultate mai bune, macina sau toaca (dupa caz) plantele sau condimentele chiar inainte de a le pune in farfurie.
In cazul felurilor de mancare care se prepara rapid, adauga condimentele uscate la inceputul prepararii. Condimentele si verdeturile prospete se adauga la sfarsitul prepararii.
Nu folosi mai mult de trei condimente la un preparat, cu exceptia cazului in care reteta iti cere asta.
Pastrarea condimentelor si a plantelor aromate
Pastreaza condimentele in locuri racoroase, intunecoase si uscate. Umiditatea si lumina puternica duc la pierderea aromelor si la deteriorarea condimentelor.
Foloseste borcane de mici dimensiuni sau recipiente din plastic care se inchid ermetic.
Daca sunt pastrate adecvat, plantele uscate si condimentele macinate isi pastreaza aromele timp de un an.
Condimentele nemacinate (piper boabe, ienibahar, etc.) se pot pastra intre trei si cinci ani.
Daca vrei sa pastrezi cantitati mai mari de plante proaspete (leustean, patrunjel, marar, frunze de telina, etc), pune-le in congelator, in recipiente perfect izolate.
Nu pastra plantele uscate in apropierea unor surse de umiditate, precum chiuveta, masina de spalat vase, filtrul de cafea, etc.
Din cauza nivelului ridicat al umiditatii, evita depozitarea plantelor uscate in frigider.
Iata cateva dintre condimentele care ar trebui sa se gaseasca in orice bucatarie:
Anasonul
Este o planta aromatica mediteraneana de la care se folosesc fructele asemanatoare unor seminte. Se utilizeaza pentru aromarea dulciurilor, lichiorurilor, dar si a preparatelor din carne de rata.
Pudra de chili
Este un amestec din pudra de ardei iute uscat, usturoi, oregano, coriandru, chimion si cuisoare. Se foloseste in cantitati mici pentru ca poate fi foarte iute si este ideal pentru aromarea unor preparate cu ton.
Busuiocul
Este o planta aromata care face parte din aceeasi familie ca si menta. Are o aroma puternica si este adesea folosit in bucataria italiana. Busuiocul este ideal pentru condimentarea preparatelor pe baza de branza sarata, a pastelor si a omletelor.
Dafinul
Frunzele uscate de dafin (cunoscut si sub denumirea de laur) sunt folosite pentru aromarea mancarurilor de legume si a fripturilor. Foile de dafin se folosesc si pentru condimentarea muraturilor.
Chimenul
Fructele de chimen, asemanatoare unor seminte (de aici si denumirea incorecta "seminte de chimen"), sunt folosite pentru aromarea unor alimente precum branza, produse de panificatie, prajituri, supe, preparate din legume si fripturi. Chimenul se pastreaza maximum sase luni in recipiente care se inchid ermetic, in incaperi racoroase si intunecate.
Telina
De la telina sunt folosite atat radacina, cat si frunzele, ambele fiind la fel de aromate. Adesea telina este folosita la ciorbe, supe sau la prepararea conservelor pentru iarna sau la aromarea muraturilor.
Scortisoara
Scortisoara este obtinuta din coaja unor copaci care cresc in estul Indiei si care fac parte din familia dafinului. Exista doua tipuri de scortisoara - scortisoara Ceylon - cu o aroma delicata si dulceaga - si Cassia, care este mai inchisa la culoare si are o aroma dulce-amaruie. In lume, Cassia este cel mai folosit tip de scortisoara si se utilizeaza in principal pentru aromarea dulciurilor.
Curry
Curry este un amestec pudra de pana la 20 de tipuri de condimente, printre care turmenic si coriandru, cunoscut ca un condiment de baza in bucataria indiana, folosit la prepararea carnii de pui, porc si capra. Curry nu trebuie pastrat mai mult de doua luni.
Mararul
Mararul este usor de recunoscut dupa frunzele sale subtiri. Are o aroma puternica, ideala pentru salate, legume, preparate din carne si sosuri. Mararul proaspat se adauga la sfarsitul prepararii alimentelor pentru ca isi pierde destul de repede aroma. La polul opus se afla "semintele" (fructele uscate) mararului. Incearca mararul cu alimente precum varza, ciuperci, branza topita sau peste.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Gabyy Lun Noi 16, 2009 8:50 am

Carmenuta , multumim de informatii..

...am sters eu linkurile, te rog nu mai pune , doar daca e neaparat necesar
Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Vizitato Lun Noi 16, 2009 8:57 am

Condimente aromate
Condimentele sunt folosite in alimentatie pentru a da o savoare deosebita mancarii. Ele au si un efect benefic asupra organismului stimuland secretia sucurilor gastrice. Condimentele aromate se folosesc atat pentru asezonarea preparatelor culinare dar si pentru parfumarea prajiturilor. Din prima categorie fac parte: rosmarinul, ienibaharul, busuiocul, chimenul, cimbrul, maghiranul, tarhonul, dafinul, leusteanul, patrunjelul, mararul. Dintre cele utilizate in prepararea dulciurilor amintim: scortisoara, coaja de lamaie, vanilia, cuisoarele.
•Rosmarinul se foloseste mai ales la aromarea sosurilor marinate dar si pentru friptura de miel
•Ienibaharul cunoscut si sub numele de piperul de Jamaica da o savoare specifica in special mezelurilor datorita taninului, care se gaseste in cantitate mare in fructele sale.
•Busuiocul se foloseste la salate, dar si la friptura de vita, peste, pasare precum si la prepararea carnii de vanat. Busuiocul are o aroma foarte puternica, de aceea este de preferat sa nu se foloseasca impreuna cu alte condimente aromate.
•Chimenul are o intrebuintare variata. Poate fi presarat peste friptura la gratar, dar si peste musaca, diferite budinci, salate de cruditati. Se mai foloseste in aluatul saleurilor dar si la prepararea unor bauturi.
•Cimbrul da o aroma deosebita mai ales fripturii la gratar (friptura de porc, de pasare) dar si organelor la gratar( ficat, rinichi). Se foloseste la aromarea tocaturilor, supelor, vanatului si a sosurilor.
•Maghiranul se utilizeaza mai ales in ciorbe, produse de patiserie, dar si pentru condimentarea preparatelor din carne.
•Tarhonul inlocuieste foarte bine sarea si otetul din preparete. Se adauga peste friptura de vita, de pasare, de peste si peste preparatele din oua ( omleta, ochiuri). Se poate folosi foarte bine si in salatele de cruditati.
•Foile de dafin se adauga in sosuri, in tocanita de cartofi, in sarmalute, peste la cuptor si preparate din peste.
•Mararul se poate folosi la tocaturi precum chiftelute, perisoare, la diferite sosuri si la salatele de cruditati.
•Leusteanul se foloseste in special la ciorbe dandu-le acestora o aroma deosebita.
•Patrunjelul se adauga in supe, in sosuri, intra in preparatele din oua, sau in cele din carne ( peste, pasare). Se poate folosi si pentru ornarea diferitelor aperitive.
•Scortisoara este intrebuintata la prajituri, mai ales la placinta cu mere, in compoturi ( de mere, de visine, de caise, de gutui), in ciocolate si in multe alte sortimente de dulciuri.
•Cuisorele dau o aroma deosebita preparatelor de patiserie, preparatelor din carne de porc, dar si vinului fiert.
•Vanilia este aroma cea mai intalnita la preparatele dulci cum ar fi: inghetata, prajiturile, bomboanele si cremele.
•Coaja de lamaie se foloseste pentru aromarea prajiturilor.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Gabyy Mar Noi 24, 2009 10:10 am

carmen a scris:Cateva utilizari casnice ale lavandei
Condiment de lavanda - amestecati in cimbrul cu care condimentati mancarurile putina lavanda (intr-o proportie aproximativa de 1:5). Mancarurile vor capata o aroma deopotriva delicioasa si rafinata, fiind, in plus, si mai usor digerabile. In zona sudica a Alpilor, cimbrul amestecat cu lavanda se da mancaciosilor pentru a le regla apetitul si a-i ajuta astfel sa scada spontan in greutate.
Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Condimentele in bucatarie Empty Re: Condimentele in bucatarie

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum