Masa de Craciun
3 participanți
Pagina 1 din 1
Masa de Craciun
Timp de 40 de zile inainte de sarbatori crestinii respecta Postul Craciunului, care se incheie in seara de Craciun. Taierea porcului in ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Craciunul. Pregatirea mancarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi: carnatii, chisca, toba, raciturile, sarmalele, caltabosul si nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Craciun, fiind la loc de cinste alaturi de vinul rosu pretuit de toata lumea.
Mancarurile traditionale si bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor
Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.
Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta sau de potroace.
La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pe masa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.
Va invit sa ne impartasiti ideile, meniurile pe care le veti folosi pentru masa de Craciun
Mancarurile traditionale si bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor
Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.
Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta sau de potroace.
La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pe masa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.
Va invit sa ne impartasiti ideile, meniurile pe care le veti folosi pentru masa de Craciun
Re: Masa de Craciun
e bine sa intreb aici? cine are o reteta care a facuto de cozonac!! asa am chef sa fac cozonac!!!
tea_ioana- Scolar
-
Mesaje : 731
Data de inscriere : 26/10/2009
*
foaie personaj:
Re: Masa de Craciun
retete ti-as da multe, nefacute de mine , nu fac ca nu ma pricep si stiu ca e si greu de facut cozonacul.Poate te ajuta fetele
Re: Masa de Craciun
Cozonac: 1 kg faina, 4 oua, 1 cub drojdie (Pakmaya), coaja de la o lamaie, 10 linguri zahar, un praf sare.
Drojdia se pune in apa calda cu o lingurita zahar si 2 lingurite de faina. Se lasa cam 10 minute.
Intr-un vas se amesteca ouale cu faina, zaharul, amestecul de drojdie si lamaia. Se framanta adaugand apa calda si putin lapte pentru usurarea framantarii.
Spre final se mai adauga putin ulei, tot pentru usurarea framantarii
Se lasa la dospit cam 20-30 minute.
Se umple dupa preferinta.
Deasupra se da cu galbenus de ou, inainte de introducerea la cuptor.
* Ies doi cozonaci
Eu dupa ce pun cozonacii in tava mai las cam 15 minute sa mai creasca si apoi bag la copt.
La copt se lasa in functie de aragaz, eu am aragaz clasic cu 1 si 1/2; las cam 15 min. la 1 si 45 minute la 1/2.
Cam neaspectuos Tea, ca l-am facut cu halva unul si nu mi-a placut cum a iesit. Ala cu mac e mai acceptabil.
Cel mai mult ne place cu rahat sau nuca, dar atunci doar aia am avut in casa.
Drojdia se pune in apa calda cu o lingurita zahar si 2 lingurite de faina. Se lasa cam 10 minute.
Intr-un vas se amesteca ouale cu faina, zaharul, amestecul de drojdie si lamaia. Se framanta adaugand apa calda si putin lapte pentru usurarea framantarii.
Spre final se mai adauga putin ulei, tot pentru usurarea framantarii
Se lasa la dospit cam 20-30 minute.
Se umple dupa preferinta.
Deasupra se da cu galbenus de ou, inainte de introducerea la cuptor.
* Ies doi cozonaci
Eu dupa ce pun cozonacii in tava mai las cam 15 minute sa mai creasca si apoi bag la copt.
La copt se lasa in functie de aragaz, eu am aragaz clasic cu 1 si 1/2; las cam 15 min. la 1 si 45 minute la 1/2.
Cam neaspectuos Tea, ca l-am facut cu halva unul si nu mi-a placut cum a iesit. Ala cu mac e mai acceptabil.
Cel mai mult ne place cu rahat sau nuca, dar atunci doar aia am avut in casa.
Cristina- Scolar
-
Mesaje : 748
Data de inscriere : 26/10/2009
*
foaie personaj:
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|
Dum Oct 06, 2013 6:27 pm Scris de Gabyy
» ANTONIA
Mier Mar 27, 2013 9:11 pm Scris de Gabyy
» LORA - VIDEOCLIPURI
Mier Mar 27, 2013 9:09 pm Scris de Gabyy
» DJ Rynno & Sylvia
Mier Mar 27, 2013 9:06 pm Scris de Gabyy
» Sfantul Apostol Andrei
Vin Noi 30, 2012 12:35 pm Scris de Gabyy
» Deja a trecut un an?
Mier Oct 31, 2012 10:06 pm Scris de tea_ioana
» Intra in joc
Sam Mar 03, 2012 12:03 am Scris de niconor
» Alege varianta preferata
Sam Mar 03, 2012 12:02 am Scris de niconor
» Starul saptamanii
Joi Ian 05, 2012 1:24 am Scris de afrodita
» Sfantul Stefan
Dum Ian 01, 2012 5:22 am Scris de Daniela_Ep
» Sfantul Ierarh Nicolae
Mar Dec 06, 2011 9:09 am Scris de niconor
» Ministarul zilei
Lun Noi 21, 2011 9:01 pm Scris de stefania
» La multi ani de Sf Mihail si Gavril!
Mar Noi 08, 2011 4:55 am Scris de Gabyy
» Sf. Fecioara Maria
Joi Sept 08, 2011 1:23 am Scris de stefania
» Meniu pentru aniversari
Vin Iun 17, 2011 6:50 pm Scris de Alexandrina
» Sf.Constantin si Elena
Dum Mai 22, 2011 6:57 am Scris de iazmin
» Raspunde fara ''da"sau "nu"
Sam Mai 21, 2011 8:48 am Scris de niconor
» Ce mai gatim astazi???
Vin Mai 13, 2011 4:37 am Scris de Gabyy
» Torturi preparate de noi
Vin Apr 29, 2011 1:18 am Scris de AdinaCarla
» Retete de prajituri, cornuri, tarte
Vin Apr 29, 2011 12:08 am Scris de Gabyy