Masa de Craciun

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Masa de Craciun

Mesaj Scris de Gabyy la data de Lun Dec 06, 2010 3:17 am

Timp de 40 de zile inainte de sarbatori crestinii respecta Postul Craciunului, care se incheie in seara de Craciun. Taierea porcului in ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Craciunul. Pregatirea mancarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi: carnatii, chisca, toba, raciturile, sarmalele, caltabosul si nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Craciun, fiind la loc de cinste alaturi de vinul rosu pretuit de toata lumea.


Mancarurile traditionale si bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor

Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta sau de potroace.

La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pe masa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.



Va invit sa ne impartasiti ideile, meniurile pe care le veti folosi pentru masa de Craciun Wink

________
avatar
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4455
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

http://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Masa de Craciun

Mesaj Scris de tea_ioana la data de Sam Dec 11, 2010 3:48 am

e bine sa intreb aici? cine are o reteta care a facuto de cozonac!! asa am chef sa fac cozonac!!!
avatar
tea_ioana
Scolar
Scolar

Mistret
Mesaje : 731
Data de inscriere : 26/10/2009

*
foaie personaj:

Sus In jos

Re: Masa de Craciun

Mesaj Scris de Gabyy la data de Joi Dec 16, 2010 8:17 am

retete ti-as da multe, nefacute de mine , nu fac ca nu ma pricep si stiu ca e si greu de facut cozonacul.Poate te ajuta fetele Wink

________
avatar
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4455
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

http://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Masa de Craciun

Mesaj Scris de Cristina la data de Joi Dec 16, 2010 9:44 pm

Cozonac: 1 kg faina, 4 oua, 1 cub drojdie (Pakmaya), coaja de la o lamaie, 10 linguri zahar, un praf sare.
Drojdia se pune in apa calda cu o lingurita zahar si 2 lingurite de faina. Se lasa cam 10 minute.
Intr-un vas se amesteca ouale cu faina, zaharul, amestecul de drojdie si lamaia. Se framanta adaugand apa calda si putin lapte pentru usurarea framantarii.
Spre final se mai adauga putin ulei, tot pentru usurarea framantarii
Se lasa la dospit cam 20-30 minute.
Se umple dupa preferinta.
Deasupra se da cu galbenus de ou, inainte de introducerea la cuptor.

* Ies doi cozonaci

Eu dupa ce pun cozonacii in tava mai las cam 15 minute sa mai creasca si apoi bag la copt.
La copt se lasa in functie de aragaz, eu am aragaz clasic cu 1 si 1/2; las cam 15 min. la 1 si 45 minute la 1/2.



Cam neaspectuos Tea, ca l-am facut cu halva unul si nu mi-a placut cum a iesit. Ala cu mac e mai acceptabil.
Cel mai mult ne place cu rahat sau nuca, dar atunci doar aia am avut in casa.
avatar
Cristina
Scolar
Scolar

Bivol
Mesaje : 748
Data de inscriere : 26/10/2009

*
foaie personaj:

Sus In jos

Re: Masa de Craciun

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum