Calciul in alimente

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Calciul in alimente

Mesaj Scris de Gabyy la data de Sam Mai 15, 2010 11:14 am

Surse de calciu
Sunt recomandate laptele si produsele lactate ca o prima sursa de calciu. In completare, o mare varietate de alimente sunt o sursa excelenta de calciu. Consumul de legume verzi, vegetale cu frunze precum si de alimente cu adaosuri de calciu poate fi o modalitate importanta in asigurarea necesarului zilnic de calciu. Consumand o varietate mare de alimente ce contin calciu, puteti avea siguranta ca ati asigurat necesarul zilnic al organismului. Iata cateva alimente uzuale si continutul lor de calciu:
Produse lactate
Cantitatea Alimentul Calciu (mg) % Zilnic
1 ceasca Iaurt cu continut scazut de grasimi 450 45%
60 g branza 350 35%
1 ceascaiaurt cu fructe 315 31%
240 g lapte 330 30%
1 buc pizza cu branza 220 20%
30g Branza Cheddar 20420%
1/2 ceasca macaroane cu branza 180 18%
1/2 ceasca inghetata 118 10%

Vegetale
cantitatea alimentul calciul(mg) %zilnic
30 g mancare de fasole 161 15%
1/2 ceasca spanac 122 10%
1/2 ceasca soia fiarta 90 8%
1 ceasca broccoli, fiert sau crud 90 8%

Cereale
cantitatea alimentul calciul(mg) %zilnic
30 g Migdale uscate 80 8%
1 felie Paine 30 2%

Alimente imbogatite cu calciu
cantitatea alimentul calciul(mg) %zilnic
1/2 ceasca Iaurt fara grasimi, imbogatit cu calciu 450 45%
240g Suc de portocale imbogatit cu calciu 300 30%
1 ceasca Lapte de soia imbogatit cu calciu 250-300 25-30%
1/2 ceasca Tofu imbogatit cu calciu 260 25%

Citind etichetele alimentelor veti afla cu usurinta care este cantitatea de calciu dintr-o portie. De exemplu, o cutie cu 250 g de lapte are 300 mg. de calciu, deci 30% din necesarul zilnic.
100% necesar zilnic inseamna 1000 mg calciu/zi. In orice caz, copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 18 ani au nevoie de suplimente de calciu pentru ca oasele lor sa fie sanatoase. Au nevoie de 1,300 mg de calciu zilnic, adica 130% din necesarul zilnic.
Uitandu-va pe etichetele alimentelor, puteti vedea cat calciu are alimentul pe care il consumati, si cat reprezinta el din necesarul zilnic. Pentru ca etichetele alimentelor nu prezinta continutul de calciu in mg, modul cel mai simplu in care copilul cu varsta intre 9 si 18 ani isi acopera necesarul este de a va asigura ca primeste 130% din necesarul zilnic.
Cate ceva despre suplimentele de calciu
Multi experti ideea asigurarii necesarului zilnic de calciu din surse naturale, pe cat posibil. Suplim,entele de calciu pot fi date copiilor care nu primesc destul prin intermediul alimentatiei. Pentru o buna absorbtie, este recomandat ca doza sa nu depaseasca 500 mg/zi.

Tabelul de mai jos arata cat din necesarul de calciu zilnic consuma diferite categorii de varsta:
Varsta % de calciu din necesarul zilnic recomandat
Fetite 2-8 ani 79%
Fete 9-19 ani 19%
Baieti 2-8 ani 89%
Baieti 9-19 ani 52%

Multi copii si adolescenti nu-si acopera necesarul zilnic de calciu. Va impartasim cateva sfaturi si trucuri pentru a consuma calciu zilnic:
Este important ca zilnic:
• sa aveti intotdeauna in frigider lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi (pentru copii cu varsta peste doi ani sau mai mari
• serviti lapte familiei la toate mesele zilnice
• parintii pot fi un bun exemplu pentru copii. Beti si dvs. lapte pentru a le da un exemplu pozitiv
• invatati-i pe copii sa citeasca etichetele alimentelor
• folositi la prepararea mancarurilor ingrediente bogate in calciu
Recomandari pentru micul dejun:
• Serviti cereale cu lapte, orez cu lapte sau derivate din lapte
• Beti un pahar de lapte sau suc de portocale imbogatit cu calciu
• Consumati cereale imbogatite cu calciu
Recomandari pentru pranz:
• Pregatiti un platou cu sandwich-uri calde cu branza sau cascaval
• Beti suc de portocale imbogatit cu calciu in loc de apa minerala sau sifon
• Pregatiti pizza sau macaroane cu branza
• Pregatiti supa cu smantana cu continut scazut de grasimi sau cu lapte, in loc de suc de rosii
• Serviti la desert un iaurt, copiilor dvs.
Recomandari pentru gustari:
• Serviti ciocolata calda preparata cu lapte si ciocolata
• Incercati laptele cu diverse arome (capsuni, ciocolata)
• Puneti fructe proaspete in iaurt
• Amestecati fructe proaspete si iaurt intr-un blender
• Preparati prajituri cu lapte si branza (clatitele cu branza!)
Cina
• Preparati o salata din legume proaspete
• Consumati broccoli, spanac
• Preparati o budinca sau orez cu lapte, gris cu lapte sau fidea
• Preparati cartofi copti cu smantana sau iaurt
• Serviti la desert iaurt

________
avatar
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4455
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

http://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum