Amintiri din copilarie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

A manca sanatos la orice varsta

In jos

02022010

Mesaj 

A manca sanatos la orice varsta Empty A manca sanatos la orice varsta




A manca sanatos la orice varsta _MG_1021-1


A manca sanatos la orice varsta
Un copil mananca sanatos atunci cand meniul zilnic ii asigura toti nutrientii de care are nevoie in procesul de crestere: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale,in procentele in care organismul le asimileaza la fiecare varsta. Alimente cat mai proaspete, naturale, fara aditivi sau conservanti, gatite cat mai sanatos (adica fara prajeli, mai ales pana la varsta de 3 ani, cu cat mai putin zahar si sare, fara carne de porc sau alta carne grasa, fara mezeluri,conserve sau dulciuri concentrate), sunt baza in meniul zilnic al unui copil.

Cat trebuie sa manance un copil? Pana la 2-3 ani copiii in mod natural stiu exact cat trebuie sa manance in functie de nevoile corpului lor si deci trebuie respectati si incurajati sa-si asculte instinctul. Bebelusii plang cand le este foame. Cand s-au saturat, se opresc din supt. La fel de simplu le este si mai tarziu daca sunt incurajati si lasati sa faca ce simt.

Dupa 3 ani, insa, acest instinct le este alterat de numeroase aspecte externe, dintre care presiunile parintilor sunt pe primul loc. Necesarul lor de calorii se schimba aproape de la o zi la alta, de aceea, parintii tind sa se ingrijoreze mereu si deci sa inceapa sa faca presiuni nu tocmai benefice.

Majoritatea parintilor se ingrijoreaza pentru ca micutii mananca prea putin sau prea mult. Este posibil ca intr-o perioada copilul sa nu doreasca sa manance decat un anume gen de mancare. Este responsabilitatea parintilor sa decida ce alimente are la dispozitie copilul la fiecare masa dar si cand si unde se serveste masa. Si este responsabilitatea copilului sa decida cat mananca sau daca are nevoie sa manance in acel moment. Daca micutul invata ca depinde de el sa fie satul sau nu, in scurt timp isi va asuma cu succes aceasta responsabilitate si se va dezvolta sanatos.

Parintii mai au responsabilitatea de a crea un mediu benefic pentru dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase in materie de alimentatie. De exemplu, este extrem de util ca un copil de mic sa participe la mesele intregii familii, care se desfasoara intr-o atmosfera destinsa, pozitiva. In aceste conditii, copiii accepta mai usor schimbari in meniu si sunt mult mai cooperanti la masa.

Este vital ca toata lumea din familie sa aiba in meniu alimentele sanatoase care sunt servite si copiilor mici. Daca parintii mananca alimente nesanatoase copilul va adopta in scurt timp acelasi gen de preferinte alimentare.

Obiceiul de a manca in fata televizorului este extrem de nesanatos la orice varsta deci daca va fi interzis inca din copilaria cea mai timpurie va fi doar in beneficiul copiilor. Plimbarile dupa masa pot fi transfomate insa intr-o traditie sanatoasa de familie, pe care copilul o va purta toata viata cu placere in beneficiul sanatatii lui. Ce poate dauna obiceiurilor alimentare sanatoase intr-o familie?

Alimente nesanatoase aflate mereu la dispozitia copiilor in casa, o atmosfera tensionata la masa (copiii stresati au tendinta de a manca mai mult si in mod special dulciuri), exemple proaste din partea adultilor, dar si presiuni excesive in favoarea unor alimente.

Daca un copil este presat sa manance in mod deosebit spanac, sigur va avea exact reactia inversa si va ajunge si ca adult sa nu manance spanac. Asadar, echilibrul este cea mai buna solutie in educatia celor mici pentru a-si insusi din timp obiceiuri alimentare sanatoase cu care va trai si ca adult.

SPECIALISTI SI MAMICI RECOMANDA DIN EXPERIENTA LOR:
Pana la 2-3 ani este indicata reducerea la minim a cantitatii de sare si zahar in mancarea bebelusului. Condimentele vor putea fi utilizate in cantitati moderate mult mai tarziu in meniul copiilor.

• Se vor evita pana la 2 ani nucile, alunele, popcorn sau orice alte alimente cu care se poate ineca micutul, pentru ca nu stie inca sa le mestece bine.
• Sunt specialisti care recomanda evitarea mierii in menitul unui copil mai mic de un an, existand pericolul ca aceasta sa transmita micutului posibile boli.
• Mancarea ramasa de la o masa a bebelusului nu se va refolosi a doua zi. Ea incepe rapid sa se altereze si nu ii mai aduce elementele nutritive de care are nevoie.
• Nu se vor folosi pe post de recompense prajiturile.
• Nu se vor folosi in prepararea meselor unui copil conserve sau alimente semipreparate, care sunt atat de nocive pentru sanatatea oricui.
• Nu se vor folosi macar pana la 3 ani prajeli si alimente grase in meniul micutului.
Gabyy
Gabyy
Decan
Decan

Maimuta
Mesaje : 4457
Data de inscriere : 25/10/2009

*
foaie personaj:

https://amintiricopii.forumgratuit.ro

Sus In jos

Distribuie acest articol pe: reddit
- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum